10 MOTYWUJĄCYCH POWODÓW DO ZDROWEGO ODŻYWIANIA

    Chcąc zadbać o siebie, być bardziej witalnym, wymodelować sylwetkę czy też zmienić tryb życia na zdrowszy warto zadbać o zdrowy sposób odżywiania. Ważne jest to co, jak i kiedy jemy. Zdrowy sposób odżywiania nie zawsze okazuje się łatwy do wdrożenia, mimo to może jednak okazać się najlepszą inwestycją oraz jedną z najmądrzejszych decyzji w życiu.
    Zdrowa dieta:

    1. Dostarcza odpowiednią ilość składników odżywczych dzięki którym organizm i jego układy mogą sprawnie funkcjonować. Składniki te wpływają na budowę i regenerację każdej komórki i wszystkich tkanek, dostarczają energii, a także regulują wszystkie procesy w ciele. Ludzki organizm nie jest samożywny, dlatego też każdy musi dostarczać ich z zewnątrz w pożywieniu. Najlepiej, by było ono zatem jak najwyższej jakości.

    2. Smakuje lepiej. Zdrowa dieta jest świeża i bardziej zróżnicowana, co wpływa na intensywniejsze odczuwanie rozmaitych smaków.

    3. W istotny sposób przedłuża życie zapobiegając przed rozwojem różnych chorób, a także przyczynia się do poprawy stanu zdrowia w sytuacji, kiedy już na coś chorujemy. Codzienna dieta może zatem wspierać układ odpornościowy i zapobiegać rozwojowi chorób przewlekłych takich jak m.in. nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca.

    4. Wpływa na wygląd sylwetki, utrzymanie prawidłowej masy ciała, podczas gdy spożywanie przetworzonych produktów napakowanych cukrem i tłuszczami trans sprzyja rozwojowi nadwagi i otyłości.

    5. Poprawia wygląd skóry, co przekłada się na to, że wyglądasz młodziej i wolniej się starzejesz. Dzięki zrównoważonej, zdrowej diecie, odpowiedniemu nawodnieniu organizmu oraz regularności w spożywaniu posiłków poprawia się trawienie, co wpływa na stan wszystkich tkanek m.in. skóry.

    6. Wpływa na sprawność i wydajność funkcjonowania mózgu i wszystkie procesy poznawcze (np. myślenie, koncentrację uwagi, pamięć). Badania Rush Institute for Healthy Aging (Instytutu Zdrowego Starzenia się) pokazują, że spożywanie pokarmów obfitujących w kwasy omega – 3 takich jak orzechy, ryby, awokado sprzyjają wyższej efektywności mózgu.

    7. Poprawia nastrój i obniża poczucie stresu. American Journal of Psychiatry podaje, że mniejsze występowanie zaburzeń lękowych, depresja i dystymia jest związane m.in. ze zdrowym sposobem odżywania się. Utrzymywanie stabilnego, zrównoważonego poziomu cukru we krwi sprzyja dobremu nastrojowi. Tak samo dostarczanie w diecie odpowiedniej ilości magnezu i innych składników mineralnych wpływa kojąco na układ nerwowy.

    8. Zwiększa poziom energii i produktywności. Wyniki jednego z badań Brigham Young University w którym wzięło udział 19 800 osób wskazują na zwiększenie produktywności u ludzi zdrowo odżywiających się każdego dnia nawet o 66% w stosunku do osób spożywających junk food (śmieciowe jedzenie).

    9. Pomaga w zasypianiu. Odżywiając się zdrowo i regularnie oraz spożywając ostatni posiłek min. 2 godziny zanim położymy się spać zapewniamy sobie lepszą jakość snu. Organizm nie jest wówczas zajęty trawieniem i może skuteczniej wypocząć. Lepszej jakości snu sprzyja ponadto spożywanie pokarmów bogatych w antyoksydanty, magnez, witaminy z grupy B, witaminę C, błonnik oraz picie wody.

    10. Pozwala zaoszczędzić pieniądze. Zdrowe odżywianie może wydawać się droższe, w rzeczywistości jednak mając sprawniejszy układ odpornościowy nie ma potrzeby by korzystać z wielu dostępnych bez recepty lekarstw a w dalszej perspektywie może obniżyć nasze potrzeby korzystania z opieki medycznej.