Artykuły

10 MOTYWUJĄCYCH POWODÓW DO ZDROWEGO ODŻYWIANIA

egooptima-dmuchawce-blog

Chcąc zadbać o siebie, być bardziej witalnym, wymodelować sylwetkę czy też zmienić tryb życia na zdrowszy warto zadbać o zdrowy sposób odżywiania. Ważne jest to co, jak i kiedy jemy. Zdrowy sposób odżywiania nie zawsze okazuje się łatwy do wdrożenia, mimo to może jednak okazać się najlepszą inwestycją oraz jedną z najmądrzejszych decyzji w życiu.
Zdrowa dieta:

1. Dostarcza odpowiednią ilość składników odżywczych dzięki którym organizm i jego układy mogą sprawnie funkcjonować. Składniki te wpływają na budowę i regenerację każdej komórki i wszystkich tkanek, dostarczają energii, a także regulują wszystkie procesy w ciele. Ludzki organizm nie jest samożywny, dlatego też każdy musi dostarczać ich z zewnątrz w pożywieniu. Najlepiej, by było ono zatem jak najwyższej jakości.

2. Smakuje lepiej. Zdrowa dieta jest świeża i bardziej zróżnicowana, co wpływa na intensywniejsze odczuwanie rozmaitych smaków.

3. W istotny sposób przedłuża życie zapobiegając przed rozwojem różnych chorób, a także przyczynia się do poprawy stanu zdrowia w sytuacji, kiedy już na coś chorujemy. Codzienna dieta może zatem wspierać układ odpornościowy i zapobiegać rozwojowi chorób przewlekłych takich jak m.in. nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca.

4. Wpływa na wygląd sylwetki, utrzymanie prawidłowej masy ciała, podczas gdy spożywanie przetworzonych produktów napakowanych cukrem i tłuszczami trans sprzyja rozwojowi nadwagi i otyłości.

5. Poprawia wygląd skóry, co przekłada się na to, że wyglądasz młodziej i wolniej się starzejesz. Dzięki zrównoważonej, zdrowej diecie, odpowiedniemu nawodnieniu organizmu oraz regularności w spożywaniu posiłków poprawia się trawienie, co wpływa na stan wszystkich tkanek m.in. skóry.

6. Wpływa na sprawność i wydajność funkcjonowania mózgu i wszystkie procesy poznawcze (np. myślenie, koncentrację uwagi, pamięć). Badania Rush Institute for Healthy Aging (Instytutu Zdrowego Starzenia się) pokazują, że spożywanie pokarmów obfitujących w kwasy omega – 3 takich jak orzechy, ryby, awokado sprzyjają wyższej efektywności mózgu.

7. Poprawia nastrój i obniża poczucie stresu. American Journal of Psychiatry podaje, że mniejsze występowanie zaburzeń lękowych, depresja i dystymia jest związane m.in. ze zdrowym sposobem odżywania się. Utrzymywanie stabilnego, zrównoważonego poziomu cukru we krwi sprzyja dobremu nastrojowi. Tak samo dostarczanie w diecie odpowiedniej ilości magnezu i innych składników mineralnych wpływa kojąco na układ nerwowy.

8. Zwiększa poziom energii i produktywności. Wyniki jednego z badań Brigham Young University w którym wzięło udział 19 800 osób wskazują na zwiększenie produktywności u ludzi zdrowo odżywiających się każdego dnia nawet o 66% w stosunku do osób spożywających junk food (śmieciowe jedzenie).

9. Pomaga w zasypianiu. Odżywiając się zdrowo i regularnie oraz spożywając ostatni posiłek min. 2 godziny zanim położymy się spać zapewniamy sobie lepszą jakość snu. Organizm nie jest wówczas zajęty trawieniem i może skuteczniej wypocząć. Lepszej jakości snu sprzyja ponadto spożywanie pokarmów bogatych w antyoksydanty, magnez, witaminy z grupy B, witaminę C, błonnik oraz picie wody.

10. Pozwala zaoszczędzić pieniądze. Zdrowe odżywianie może wydawać się droższe, w rzeczywistości jednak mając sprawniejszy układ odpornościowy nie ma potrzeby by korzystać z wielu dostępnych bez recepty lekarstw a w dalszej perspektywie może obniżyć nasze potrzeby korzystania z opieki medycznej.

DLACZEGO WARTO RZUCIĆ PALENIE?

smoking-1111975_1280

 

Czy chcesz dołączyć do 3 mln ludzi, którzy umrą w tym roku na choroby związane z paleniem tytoniu?

Jeżeli nie masz takich planów pomyśl, czy nie nadszedł już czas rzucenia tego zgubnego nałogu.

Palenie tytoniu jest jednym z największych zagrożeń zdrowotnych naszych czasów. Polacy znajdują się w światowej czołówce w ilości wypalanych papierosów. Wiedząc o tym, koncerny tytoniowe prześcigają się w ilości i agresywności reklam swoich wyrobów, co prowadzi do dalszego wzrostu konsumpcji papierosów w naszym kraju. Nie oznacza to jednak, że Ty także musisz ulegać pokusie zapalenia, bo tak robi ładna dziewczyna na reklamie, aktor w filmie czy ludzie z Twojego najbliższego otoczenia. Ty możesz rzucić! Jesteś przecież silniejszy od innych, potrafisz walczyć ze swoimi słabościami i nie dajesz się oszukiwać producentom wyrobów tytoniowych.

Wielu Polaków już zerwało z paleniem. W 1997 r. już co czwarty dorosły mężczyzna był eks-palaczem, a ponad 30% dorosłych mężczyzn nigdy nie paliło. Od tego czasu odsetek ten uległ dalszemu wzrostowi, a dzięki Tobie powiększy się znowu. Uzależnienie od papierosów ma charakter nie tylko fizyczny, ale także psychiczny. Dlatego tak ważna jest stanowcza decyzja palacza o zerwaniu z nałogiem. Podjęcie takiej decyzji jest już samo w sobie przejawem silnej woli, ale najważniejsza jest wytrwałość w dążeniu do zamierzonego celu. Na rzucenie palenia nigdy nie jest za późno. Nawet po wielu latach trwania w nałogu Twój organizm jest w stanie naprawić wyrządzone przez tytoń szkody. Jeżeli szybko się męczysz, brakuje Ci tchu, masz problemy z bezsennością, przyczyną Twoich dolegliwości wcale nie musi być Twój wiek, ale właśnie palenie tytoniu. Nie musisz czuć się tak źle, gdy zerwiesz z nałogiem przekonasz się, że był on przyczyną Twojego ciągłego zmęczenia i osłabienia.

Twój organizm ma duże zdolności do samooczyszczania i regenerowania. Dlatego jeżeli w tym momencie rzucisz palenie to:

W ciągu 20 min
tętno obniży się oraz ciśnienie tętnicze krwi powróci do normy

w ciągu 8 godz.
poziom tlenu we krwi wzrośnie, a poziom tlenku węgla zniknie

w ciągu 24 godz.
ryzyko ostrego zawału mięśnia sercowego znacznie się zmniejszy

w ciągu 48 godz.
Twoje zmysły smaku i węchu zaczną działać normalnie

w ciągu 2 tyg. do 3 miesięcy
układ krążenia ulegnie wzmocnieniu, polepszy się Twoja kondycja fizyczna

w ciągu 1 do 9 miesięcy
wydolność układu oddechowego poprawi się, ustąpi kaszel, duszności, zmęczenie

po 1 roku
ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną mięśnia sercowego zmniejszy się o połowę

po 5 latach
ryzyko zachorowania na raka płuca, jamy ustnej i krtani, przełyku zmniejszy się o połowę; obniży się ryzyko wystąpienia udaru mózgu

po 10 latach
ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca będzie podobne, jak u osoby nigdy nie palącej

po 15 latach
ryzyko zachorowania na raka płuca będzie podobne, jak u osoby nigdy nie palącej.

Czy to Cię przekonuje? Jeżeli Twoja odpowiedź brzmi: tak, oznacza to, że jesteś mądrym i rozsądnym człowiekiem. Zastanów się, czy dla tych kilku minut przyjemności, które daje Ci zapalenie papierosa, warto żyć gorzej i umierać wcześniej niż osoba która nie pali? Decyzja należy do Ciebie.